1 0
Read Time:4 Minute, 12 Second

MORAVSKÁ ODSTŘELOVAČKA 22LR O POHÁR STŘELECKÝCH ZÁVODŮ NA MORAVĚ, 11. března 2023

 

Na klubové střelenici KVZ Kroměříž v Těšnovicích se druhý březnový víkend uskutečnil malorážkový závod o pohár webu streleckezavody.cz ve střelbě na statické cíle. Stalo se tak již počtvrté, kdy se v Kroměříži zápolilo o tuto atraktivní putovní cenu.

Vůbec prvním držitelem Putovního poháru byl v roce 2020 – 2021 Antonín Humplík, v roce 2022 se trofej na rok stěhovala do Prachatic, kde ji pečlivě střežil Zdeněk Gaťák. 

 

 

Letošní závod se hodně vymykal předchozím. V noci na sobotu začal foukat vítr, který během rána ještě zesílil. Střelcům na palebné čáře připravil horké chvilky.  Zdaleka nestačilo jen dobře mířit. Neméně důležité bylo vyčkat na ideální okamžik a vystřelit ve chvíli, kdy byl živel relativně nejklidnější.

To se samozřejmě projevilo na výsledcích. Zatímco nejlepší střelci v ideálních podmínkách předchozích závodů atakovali hranici tisíce bodů, nyní bylo úspěchem dostat se přes osm set. 

 

 

Přímá konfrontace s realitou neladila s očekáváním nejen závodníků ale pochopitelně i realizačního týmu. Na základě předběžných přihlášek jsme se připravovali na daleko vyšší počet střelců, než se skutečně dostavil. Extrémní změna počasí patrně přiměla mnohé zůstat raději v peřinách a závodit přijeli opravdu jen ti skalní. A nemá cenu zakrývat, že i z nich někteří neskrývali zklamání.

No co, na každého kdo dorazil zbylo alespoň víc proviantu…

 

 

Všechno se zabezpečit nedá. Nepříjemně překvapit dokáže velice často právě počasí, které lze obvykle jen těžko ovlivňovat. Můžeme se tak akorát lépe připravit. Podmínky však měli všichni rovné, každý měl volbu vybrat si své palebné postavení, rozhodnout se kdy zalehne za svou zbraň.

Potom už to bylo jenom strategii a o schopnostech samotného střelce. Hlavně však o jeho vůli, psychické odolnosti, snažit se nenechat se rozhodit nepovedeným zásahem, soustředit se na dokončení závodu a nevzdát.

 

 

Nahlédneme-li do výsledků, na první pohled je zřejmé, že první tři nejlepší od sebe dělilo jen pouhých pět bodů. Neuvěřitelná vyrovnanost v tak obtížných podmínkách… Přihlédněme proto k faktu, že ve směně střílelo současně deset soutěžících a palebné pozice nejlepší trojky byly rozmístěny nepravidelně mezi ostatními.  Myslím, že v tomto světle pak vyznívají jako liché vyslovené doměnky o výhodnosti palpostů, nebo dokonce o úmyslné diskriminaci soupeřů. 

Podobné zhovadilosti my v Kroměříži neděláme, nikdy jsme nedělali a dělat nebudeme. Mrzí mne, že takovému nařčení musíme čelit až po závodě a ne regulérní cestou, třeba vznesením protestu.

 

 

Skutečností ovšem přesto zůstává, že byl v podstatě každý výstřel v této soutěži jakousi ruletou. Člověk si nemohl být jistý jedinou ránou. Nebylo ničím výjimečným, že se po zamíření objevil zásah ve vedlejším cíli. Pokud byl cílem například terč „kostky“, mohlo se mluvit o štěstí. Pokud bylo ale vedle rukojmí, důvod k radosti se vytratil…  Jestliže víme, že se střílelo cca na stovku cílů, byli všichni bez výjimek po svých sedmdesáti minutách slávy rádi, že už to mají za sebou. Opravdu těžký závod pro všechny a především pro ty, kdo přijeli poprvé na zkušenou…

 

 

Vrátím-li se k neúspěšnější trojici, pak je jasné, že všichni patřili k favoritům už díky svým výsledkům v minulých soutěžích.  

Antonín Humplík, tentokrát reprezentující KVZ Olomouc, nastřílel 825 bodů a stal se díky tomu znovu absolutním vítězem Moravské odstřelovačky 22LR ročníku 2023. Současně si bude muset udělat opět místo pro putovní pohár, který má do příštího jara zase v opatrování.

 

 

Druhé místo obsadil se ztrátou pouhých tří bodů Radek Kovařík z AVZO Přerov. Získal 822 bodů a „moravské stříbro“ není zcela jistě v jeho sbírce medailí ojedinělé. Účastnil se všech předchozích závodů Moravské odstřelovačky a své zkušenosti opět dokázal zúročit.

Překvapením nemohla být ani třetí medailová pozice Tadeáše Samiece. Tadeáš je ve střelbě na statické cíle velice úspěšný a neméně ambiciózní. Ziskem 820 bodů jenom potvrdil svou trvalou formu a bronz si určitě po právu zasloužil.  

Výsledková listina ke stažení 

 

 

Následující skupinu, která však už ztrácela na vítěznou trojku cca 150 bodů, vedl loňský vítěz Zdeněk Gaťák z Prachatic. Jak už bylo výše popsáno, letos vstupovalo do hry mnoho aspektů a vedlejších vlivů, majících přímý dopad na lepší či horší výsledek každého střelce. Nebylo snadné po celou dobu udržet pozornost a nestřelit třeba alespoň nějakou to ránu do sousedových terčů.

 

 

Asi se shodneme, že letošní Moravská odstřelovačka byla nejobtížnější v její nedlouhé historii. Velký respekt si zaslouží výsledky nejúspěšnější trojice, ovšem „klobouček dolů“ před všemi závodníky na startu už proto, že ani jediný závod nevzdal a s tvrdými podmínkami se popral až do konce…

Přátelé, moc si v Kroměříži vážíme Vaší přízně! Je vždycky fajn pobývat v tak vybrané společnosti a těšíme se na příští setkání! Třeba hned na konci dubna, kdy začíná pětikolovka Malá odstřelovačka KVZ, na jejímž konci budeme losovat skutečně hodnotnou cenu. Tou cenou je brodská CZ 457 s těžkou hlavní. A to už snad stojí za pokus! Propozice se dokončují, za pár dní budou k dispozici.

J.M.

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *