0 0
Read Time:4 Minute, 39 Second

 

 

MORAVSKÁ ODSTŘELOVAČKA III, ANEB „ZAŽENEME ČERTA“

 

 V sobotu 5. 12. 2020 se na střelnici KVZ Kroměříž uskutečnil volný závod ve střelbě z malorážky s puškohledem na sestavu terčů ve vzdálenosti 50 metrů.


PROPOZICE ZÁVODU

VÝSLEDKY ZÁVODU


Všechny úkoly mají simulovat řešení situací, jaké mohou nastat v reálném životě. Jde tedy střelbu, kde základním limitujícím faktorem je vyhodnocení situace, identifikace cíle a jeho následné zničení.

 

Moravská odstřelovačka 22LR nechce být soutěží, kde je kritériem pouhé dosažení co nejvyššího počtu bodů. Proto může na každý terč závodník vypálit pouze jednu ránu. Pokud trefí, získává body, pokud ne, nula od nuly pojde. Nebudou existovat žádné desítky, devítky, osmičky atd. Cíl buďto zasáhnete, nebo minete. Nic mezi tím. Stejně jako v reálném světě – jedna rána, jeden zničený cíl, anebo smůla.

 

Terče ke stažení

 

Komentář k závodu

 

 Těžko by se dnes hledal soukromý sektor, který by nebyl neblaze postižen vládními restrikcemi a zákazy, odvolávajícími se na protikovidová opatření.

Když bylo začátkem prosince vyhlášeno jakési uvolnění vyjímečného stavu, neváhali jsme a během několika dnů připravili na střelnici KVZ Kroměříž závod pro střelce MaO. Spoléhali jsme přitom na vlastní členskou základnu a trochu se obávali, jak zvládneme nápor „vyhladovělých“ závodníků po znovuotevření střelnic.

Obavy se ale ukázaly býti liché. Závodit přijeli nakonec jen skalní borci v počtu akorát do jedné směny. Nutno ale poznamenat, že na vysoké sportovní úrovni soutěže to znát nebylo. Možná spíš naopak.

 

 

 Moravská odstřelovačka se svou obtížností trochu vymyká běžnému standardu. Stříli se více než 100 ran na sestavu terčů ve vzdálenosti 50 metrů, jejichž zóna zásahu nebývá obvykle větší než 6 mm. Přitom platí pravidlo „buď zásah, nebo nic“. Tedy v případě, že nestřelíte rukojmího.

Na celý soubor terčů má závodník stanovený limit 75 minut, což je vlastně jediné základní pravidlo, pokud pomineme samozřejmost, jako jsou zásady bezpečného zacházení se zbraní. Ke zdárnému zvládnutí úkolů musí mít člověk dostatek sil, energie a soustředění. Prohrát se dá klidně i posledním výstřelem.

Terče ke stažení

 

 

 Co nám však tentokrát vyšlo skvěle bylo počasí. Ideálních +9 stupňů a okolo poledne dokonce hřejivé sluneční paprsky přispěly k příjemné přátelské atmosféře. Myslím, že si všichni užívali možnosti vidět se po dlouhé době s kamarády, probrat chlapské věci, navíc ještě na zdravém, čerstvém vzduchu udělat něco pro své zdraví a posílit imunitu.

I když si většina dotazovaných po příchodu z palebné čáry na otázku: „Jak ti to šlo…?“ trošku naříkala na absenci možnosti tréninku, skromnost nebyla na místě. Myslím, že nebudu přehánět když napíšu, že výsledky byly obecně výtečné.  

Jistě k tomu přispěl fakt, že v soutěži nebyl prakticky nikdo, kdo by za sebou neměl už dříve alespoň jeden závod Moravské odstřelovačky. A co si budeme namlouvat. Se střelbou je to jako s jízdou na kole. Kdo se to jednou naučí, nezapomene… 

 

 

 Když bylo odstříleno, nalákala všechny do svých útrob příjemně vytopená klubovna s občerstvením. Čekání na výsledky nám trošku zpříjemnil čas na svačinku, kafe, nebo cigárko…

A jak to tedy dopadlo?

Tři nejlepší střelci byli dekorováni medailemi z dílny zlínského pana Kabourka, zároveň s diplomy, podepsanými všemi účastníky závodu. O to se postaral tradičně Pavel Chmelař, coby dvorní krasopisec a editor pamětních listů všech obdobných střeleckých akcí našeho společenství, co paměť sahá…

Vyhodnocování terčů bývá zase doménou Tondy Humplíka a Radka Kovaříka. Tu práci jim nezávidím, neboť jsou vždy pod přísným dohledem všech přítomných a každou anomálii musí umět vysvětlit…

Jenže když už jsem začal jmenovat, pustil jsem se tak trochu na tenký led. Tím myslím, že bych nerad někoho opomenul. Moravská odstřelovačka je totiž originální ještě v jedné rovině. Celý závod si vlastně organizují závodníci sami. Každý kdykoliv přiloží ruku k dílu, tam kde je třeba. Pavel Krahulík, Bohoušek Nepodal, Petr Vávra, Petr Staněk a všichni ostatní… Je na vás spolehnutí kluci a patří vám za to upřímné díky! 

 

 

 Tak to byla malá odbočka a jdeme zpět k těm medailím. Jistě znáte rčení, že učení dělá mistra. Kdybyste o tom pochybovali, mám tu jeden důkaz. Když totiž občas (dost často) volám Tondovi Humplíkovi, tak skoro jistě právě jde na střelnici, nebo je na střelnici, případně jde ze střelnice. 

Pak se ale nikdo nemůže divit, že mu to do terčů lítá neuvěřitelně přesně. Se svými 990 dosaženými body naprosto suverénním způsobem „zahnal čerta“ a do své sbírky přidal další zlatou medaili…

Druhé místo si zajistil Honza Ivan nástřelem 890 bodů. Byl to jeho druhý závod Moravské odstřelovačky a také současně myslím i jeho druhá stříbrná medaile…

Třetí příčka patřila Bohouškovi Nepodalovi. Když jsem ho viděl vracet se do klubovny asi po 45 minutách střelby, lekl jsem se, že ho zastavila závada na zbrani. Naštěstí bylo vše OK, jen Bohouš trošku zrychlil. Měl na kontě 770 bodů, čímž si vybojoval taktéž už svůj druhý bronz.  Ale možná to teď mohlo být lepší…

Výsledky zbývajících střelců jsou patrné z výsledkové listiny. Z toho stejného dokumentu se navíc můžete dozvědět s jakými zbraněmi a optikou ten který závodník střílí. Pokud někdo zrovna teď přemýšlí čím by zaměstnal Ježíška, třeba by mu mohly tyto informace usnadnit rozhodování.

VÝSLEDKY ZÁVODU

 

 

 Třetí závod Moravské odstřelovačky byl tak trošku mimo plán. Co však v plánu zůstává je Finále Memoriálu Oldy Cinkla Kroměřížská běhna v úterý 29. prosince 2020. Pokud se situace okolo tohoto data výrazně nezmění, mohli bychom dohromady, naším tradičním způsobem, oslavit závěr letošní nepříliš vyvedené střelecké sezóny…

Přátelé, spolu se všemi kdo se podílejí na přípravě střeleckých akcí v našem střeleckém svatostánku v Kroměříži bych vám chtěl popřát krásné, klidné a spokojené vánoce. Dávejte pozor u štědrovečerní večeře na kůstky z kapra a snad zase brzy na viděnou!

Díky moc za vše!
Jiří Martinec

 

 

 DĚKUJEME ZA PODPORU!





Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *