0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

KROMĚŘÍŽSKÁ BĚHNA 2019 – 1. kolo

 

První kolo mělo být zahřívací. Potřebovali jsme vyzkoušet v praxi vychytávky a změny, které by mohly pomoci odstranit zbytečné zdržování a protahování závodu.

Stanovili jsme si datum 24. února 2019 a přesně toho dne v osm hodin ráno byla úderná jednotka o síle jedné ženy a dvanácti chlapů přiravena sehrát roli pokusného králíka.

Oproti předchozí soutěži jsme upravili terče i palebné stanoviště tak, aby mohlo v každé směně zalehnout za své zbraně šest závodníků najednou. Od tohoto opatření jsme si slibovali především urychlení střelby a zvýšení kapacity dílčích závodů co do počtu střelců.  

Vyzkoušet jsme potřebovali také nový postup při výměny terčů a samotné vyhodnocování výsledků. Závodníci napříště už prakticky vůbec neměli opustit přípravnou a palebnou čáru a mohli se plně věnovat pouze vlastní  střelbě.

Poslední úprava spočívala v počtu vypálených ran na terč v jedné směně. Chtěli jsme ověřit, jestli je zvládnutelné vystřelit na každé jedno zalehnutí  3x5ran.  Klasické schema, kdy první jízda je ukázka a dalších pět se pak dává po jedné ráně do terče v každém směru pohybu, bylo zachováno. Vždy po pěti ranách následovala 30 sekund pauza na přebití zásobníků. Poté znovu ukázka a dále střelba na cíle jako v předchozím případě…

Počítaly se  pouze zásahy do terče bez ohledu na zónu dopadu střely. Každý zásah do černého obdélníku má hodnotu 10 bodů. V případě rovnosti bodů v konečném hodnocení o pořadí rozhoduje počet desítkových zásahů. 

 



Zkušební závod krásně odsýpal. Šest závodníků se vedle sebe vešlo celkem pohodlně, pouze napříště poupravíme vzdálenosti mezi obdélníky na terčích. Osvědčil se i pozměněný systém zpracování výsledků. Úkol, vytyčený na začátku jsme zvládli a posunuli novou soutěž zase o něco víc kupředu.

 

Výsledky 1. kola Kroměřížské běhny

 

Vítězem prvního kola se stal Jozef Tóth z OSS SKP Holešov. Trefil se 54x z šedesáti možností a zařídil si do začátku docela hezkou sumičku 540 bodů.

O druhém a třetím místě musel rozhodnout počet středových desítek. Stříbrnou pozici si nárokoval Karel Kašpárek i Antonín Humplík (oba z OSS-SKP Holešov). Oba trefili 50 běhen, ovšem Karel Kašpárek měl více centrových zásahů, takže druhé místo v prvním kole náleželo jemu.

Tonda Humplík se musel nakonec spokojit se třetí příčkou. Do dalších kol však postupují spolu s Karlem Kašpárkem se shodným počtem 500 bodů.

 



Jak si vedli ostatní je nejlépe poznáme z výsledkové tabulky. Je zřejmé, že tato disciplína vyžaduje vysokou koncentrovanost, pevné nervy a pečlivost. Jakékoliv sebemenší zaváhání, nebo nejistota, znamená ve většině případů ránu mimo. A jak známo, jedno české přísloví praví že je „škoda káždé rány, která padne vedle…  

Když ovšem pomineme konečný výsledek jako takový, je tento závod bez ohledu na umístění, pro každého kdo se ho zúčastní, ideálním tréninkem soustředění, vytrvalosti a psychické odolnosti.  A to jsou prvky, které člověk používá velice často i v běžném životě, o střelbě už vůbec nemluvě…

Díky Vám přátelé že jste přišli a příště na viděnou!

JiM

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *